Препарат за премахване на плевели в райграс

Декоративна трева
Често се откриват плевели в райграс тревите. Най-често са така наречените широколистни плевели. Те развалят  цялостта на зеления и гъст килим от трева и задушават растежа му. Другият вид плевелни растения  не са иглолистни, а са някои видове житни треви.  

Вредата от така наречените широколистни плевели по райграса: Плевелите по принцип са по-агресивни от житните треви, към които се причисляват всички декоративни тревни смески за домашни градини. Те притежават често по-дълбоки корени и абсорбират повече вода и хранителни вещества. По този начин бързо нарастват и задушават декоративната трева.   

Taraxacum officinale - жълтур или по-популярно глухарче: Болшинството от вредните за тревата растения се активизират през ранната пролет, например като жълтурчето. Това пагубно за райграса растение се разпространява много агресивно  след фаза на цъфтеж. Неговите семенца са изключително леки и чрез вятъра се разсяват навсякъде.   


Детелината: Сред най-опасните плевели по тревата е трилистната детелина. Тя е много активна през пролетта, също като Глухарчето , но с тази разлика, че има няколко периода на развитие. Така  ако не вземете адекватни мерки ще измести райграса. Детелината е от плевелите, който се разпространяват  много бързо и могат да задушат напълно тревата  


Честичко срещащи се плевели в райграса:   При градини, които са в непосредствена близост до горски поляни  във всички случаи се засяват чрез вятъра всякакви видове плевелни растения.   

Съвети за това как да отстраним плевелите в градината и тревата: Почти всички широколистни плевели могат да се премахнат с ръка. Този метод е най-екологичен и не замърсява почвата. При по-голяма тревна площ се препоръчва употреба на селективни хербициди или по-точно хербициди срещу широколистни плевели. Често са химични препарати, които убиват избирателно само  широколистната плевелна растителност. 

Ефективен селективен хербицид:  Най-ефективен е Матон 600 ЕК.   Как се ползва: Разтваря се 110 мл в 10литра вода (една пръскачка).   Начин на действие: Матона има контактно действие. Има се в предвид, че работи при контактуване с листата на широколистните растения. През тях преминава до корените и ги убива. Заради това няма нужда ако се пръска предварително. Пръскането се прави  в/у плевелите, не третирайте върху цялата тревна площ. 

Съвети при убиване на плевели  с матона:  Третиране да се прави само при суха трева. Не се пръска при температура над 25 градуса. След пръскане не напоявайте райграса за 24 часа. 

Интервали между пръсканията: през 2-3 пъти през 7 дни.  

Ефект от пръскане:  Вредните растения пожълтяват и загиват.